strageheader

Det snackas ju en hel del om klimatet, men hur ofta musiceras det om det? Egentligen jätteofta visade det sig när rockjournalisten Fredrik Strage fick i uppdrag att lista klimatfrånvänd, miljöpeppande och ohållbar musik. Så har han också ganska (läs: så in i bänken) bra koll på olika band och låtar. Nya listor dyker upp här den 11:e, 18:e och 25:e december. Och vet du någon artist som engagerar sig i klimat- och miljöfrågor på ett eller annat sätt och som du tycker ska uppmärksammas så går det fint att nominera hen till stipendiet Årets Hållbara Artist. Kolla menyn längst upp till höger!

Strages bästa tåglåtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om låtarna som hjälper honom att hålla sig kvar på marken.

Mystery train

Elvis Presley

Min älskling hoppade på tåget och försvann. Snälla tåget, kom tillbaka med henne! Bluesmusikern Junior Parker skrev och spelade in den här trånande låten 1953. Två år senare gjorde Elvis en makalös cover. Den hickande sången och det lätta countrybeatet svävar likt vita ångpuffar på en klarblå himmel.

Midnight train to Georgia

Gladys Knight & The Pips

Originalversionen som skrevs av Jim Weatherly hette "Midnight plane to Georgia" men när den framfördes av Cissy Houston och senare Gladys Knight & The Pips byttes flyg mot tåg. Inte för att det var klimatsmart utan för att det lät coolare. Den som, likt paret i låten, vill åka tåget som avgår från Los Angeles till Georgia vid midnatt blir dock besviken. Det finns ingen sådan avgång. Man är tvungen att byta i New Orleans.

Lee Hazlewood

No train to Stockholm

Den mörkröstade Lee Hazlewood skrev gigantiska hits åt Nancy Sinatra på sextiotalet. Sedan flyttade han till Sverige för att ragga brudar och göra skivor som "A cowboy in Sweden". På den skivan från 1970 finns "No train to Stockholm", en protestlåt mot Vietnamkriget och hyllning till de amerikanska soldater som efter att ha deserterat (eller bränt sin inkallelseorder) flydde till Sverige – trots att det inte gick några tåg dit.

My my metro card

Le Tigre

Det här är visserligen en hyllning till kollektivtrafik men att åka tunnelbana i stället för taxi är också bra för miljön. Det feministiska electropunkbandet Le Tigre, som leddes av riot grrrl-ikonen Kathleen Hanna, sjunger i "My my metro card" om hur New Yorks borgmästare Rudy Guiliani har gjort massor av kvinnor arbetslösa genom att stänga stans strippklubbar. Texten handlar om hur gata efter gata rensas upp av polisen. Samtidigt känns tunnelbanekortet som en frihetssymbol.

Trans Europe express

Kraftwerk

Den elektroniska musikens Beatles har länge engagerat sig för miljön. De sjunger om radioaktivitet, älskar att cykla och har spelat på en Greenpeace-festival. "Trans Europe express" från 1977 skrevs inte som en miljölåt men fungerar ganska bra som det nu. Jag blir aldrig så sugen på att resa ut i Europa med tåg som när jag hör Ralf Hütter sjunga om att sitta på ett kafé i Wien eller ha rendez-vous på Champs-Élysées.

Love train

The O'Jays

I "Love train" från 1972 uppmanar soultrion The O'Jays människor över hela planeten att förenas i ett kärlekståg. De wailar till Kina, Ryssland, Egypten och Israel att det är dags för alla att stiga ombord. Det är lättare sagt än gjort när de internationella tågförbindelserna har blivit allt sämre. Förhoppningsvis kan den lika souliga som dansanta "Love train" inspirera en utbyggnad av järnvägsnätet.

STRAGES bästa miljöförstöringslåtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om låtarna som får honom att tänka på planeten.

Depeche Mode

The landscape is changing

På sitt tredje album "Construction time again" från 1983 var Depeche Mode som mest politiska. De fick en stor hit med den antikapitalistiska "Everything counts" och förordade revolution i den socialistiskt färgade "And then...". Keyboardisten Alan Wilder skrev den dystra miljölåten "The landscape is changing" om döende skogar, förgiftade vattendrag och dalar som suckar i dödsångest.

Arktiska oceanen

Säkert

Postapokalyptisk pop med Årets Hållbara Artist 2019. Annika Norlin bygger sin egen Noas ark när jorden går under. Hon samlar ihop en massa djur plus en snygg kille ("du var fertil, hade high class DNA och kindben") för att kunna föra alla arter vidare och bygga upp civilisationen på nytt. Annika beskriver också en norrländsk idyll som hon är rädd att förlora: känslan av att åka scooter ut på en frusen sjö och dricka kaffe.

Mercy mercy me

Marvin Gaye

I förra låten på den här listan spelas Marvin Gaye på Annika Norlins ark när det blivit dags för alla arter att fortplanta sig. Men den amerikanska soulgiganten inspirerade inte bara sina lyssnare till att ha sex. På albumet "What's going on?" från 1971 sjöng han också om fattigdom, missbruk, Vietnamkriget och miljön. "Mercy mercy me (The ecology)" varnar för olja i havet, kvicksilver i fisken och radioaktivitet i jorden.

Klimatförändring

Nitad

Få genrer har ägnat lika mycket tid åt kärnavfall och syraregn som hardcorepunk. I den här låten från 2008 skildrar det röjiga bandet Nitad den globala uppvärmningen: "Isen smälter, naturen dör, det är vi människor som förstör." I den ironiskt menade refrängen berör Nitad den rädsla för att uppfattas som mesig som kan drabba klimataktivister: "Jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte. Jag är ingen jävla hippie."

Pollution

Bo Diddley

När det gäller gitarrister föredrar jag minimalister framför virtuoser. Bo Diddley spelade nästan alltid samma chucka-chucka-riff och blev en av rockhistoriens största stilbildare. Budskapet i hans texter inskränkte sig ofta till att han själv var en cool snubbe. Men i den här funkiga låten engagerade sig Bo Diddley för miljön och lyckades sprida flygskam redan 1971: "Now jet planes line up in the sky. Pretty soon we're all gonna die."

Don't go near the water

Beach Boys

"Oceans, rivers, lakes and streams have all been touched by man. The poison floating out to sea, now threatens life on land." Miljöförstöring blir sällan sorgligare än när ett band som skrivit massor av låtar om att ha kul på stranden plötsligt varnar för vattnet. "Don't go near the water" var med på Beach Boys album "Surf's up" från 1971 (då miljömedvetandet ökade i västvärlden, det är ingen slump att tre av låtarna på den här listan släpptes samma år) och skrevs av Al Jardine och Mike Love. Den senare har ofta beskrivits som politiskt konservativ och är kompis med Donald Trump. Beach Boys spelade på ett republikanskt party i Texas när Trump blev vald till president. Tyvärr hoppade de över "Don't go near the water".

Nominera Årets Hållbara Artist