strageheader

Det snackas ju en hel del om klimatet, men hur ofta musiceras det om det? Egentligen jätteofta visade det sig när rockjournalisten Fredrik Strage fick i uppdrag att lista klimatfrånvänd, miljöpeppande och ohållbar musik. Så har han också ganska (läs: så in i bänken) bra koll på olika band och låtar. Nya listor dyker upp här den 11:e, 18:e och 25:e december. Och vet du någon artist som engagerar sig i klimat- och miljöfrågor på ett eller annat sätt och som du tycker ska uppmärksammas så går det fint att nominera hen till stipendiet Årets Hållbara Artist. Kolla menyn längst upp till höger!

Strages bästa tåglåtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om låtarna som hjälper honom att hålla sig kvar på marken.

Mystery train

Elvis Presley

Min älskling hoppade på tåget och försvann. Snälla tåget, kom tillbaka med henne! Bluesmusikern Junior Parker skrev och spelade in den här trånande låten 1953. Två år senare gjorde Elvis en makalös cover. Den hickande sången och det lätta countrybeatet svävar likt vita ångpuffar på en klarblå himmel.

Midnight train to Georgia

Gladys Knight & The Pips

Originalversionen som skrevs av Jim Weatherly hette "Midnight plane to Georgia" men när den framfördes av Cissy Houston och senare Gladys Knight & The Pips byttes flyg mot tåg. Inte för att det var klimatsmart utan för att det lät coolare. Den som, likt paret i låten, vill åka tåget som avgår från Los Angeles till Georgia vid midnatt blir dock besviken. Det finns ingen sådan avgång. Man är tvungen att byta i New Orleans.

Lee Hazlewood

No train to Stockholm

Den mörkröstade Lee Hazlewood skrev gigantiska hits åt Nancy Sinatra på sextiotalet. Sedan flyttade han till Sverige för att ragga brudar och göra skivor som "A cowboy in Sweden". På den skivan från 1970 finns "No train to Stockholm", en protestlåt mot Vietnamkriget och hyllning till de amerikanska soldater som efter att ha deserterat (eller bränt sin inkallelseorder) flydde till Sverige – trots att det inte gick några tåg dit.

My my metro card

Le Tigre

Det här är visserligen en hyllning till kollektivtrafik men att åka tunnelbana i stället för taxi är också bra för miljön. Det feministiska electropunkbandet Le Tigre, som leddes av riot grrrl-ikonen Kathleen Hanna, sjunger i "My my metro card" om hur New Yorks borgmästare Rudy Guiliani har gjort massor av kvinnor arbetslösa genom att stänga stans strippklubbar. Texten handlar om hur gata efter gata rensas upp av polisen. Samtidigt känns tunnelbanekortet som en frihetssymbol.

Trans Europe express

Kraftwerk

Den elektroniska musikens Beatles har länge engagerat sig för miljön. De sjunger om radioaktivitet, älskar att cykla och har spelat på en Greenpeace-festival. "Trans Europe express" från 1977 skrevs inte som en miljölåt men fungerar ganska bra som det nu. Jag blir aldrig så sugen på att resa ut i Europa med tåg som när jag hör Ralf Hütter sjunga om att sitta på ett kafé i Wien eller ha rendez-vous på Champs-Élysées.

Love train

The O'Jays

I "Love train" från 1972 uppmanar soultrion The O'Jays människor över hela planeten att förenas i ett kärlekståg. De wailar till Kina, Ryssland, Egypten och Israel att det är dags för alla att stiga ombord. Det är lättare sagt än gjort när de internationella tågförbindelserna har blivit allt sämre. Förhoppningsvis kan den lika souliga som dansanta "Love train" inspirera en utbyggnad av järnvägsnätet.

STRAGES bästa miljöförstöringslåtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om låtarna som får honom att tänka på planeten.

Depeche Mode

The landscape is changing

På sitt tredje album "Construction time again" från 1983 var Depeche Mode som mest politiska. De fick en stor hit med den antikapitalistiska "Everything counts" och förordade revolution i den socialistiskt färgade "And then...". Keyboardisten Alan Wilder skrev den dystra miljölåten "The landscape is changing" om döende skogar, förgiftade vattendrag och dalar som suckar i dödsångest.

Arktiska oceanen

Säkert

Postapokalyptisk pop med Årets Hållbara Artist 2019. Annika Norlin bygger sin egen Noas ark när jorden går under. Hon samlar ihop en massa djur plus en snygg kille ("du var fertil, hade high class DNA och kindben") för att kunna föra alla arter vidare och bygga upp civilisationen på nytt. Annika beskriver också en norrländsk idyll som hon är rädd att förlora: känslan av att åka scooter ut på en frusen sjö och dricka kaffe.

Mercy mercy me

Marvin Gaye

I förra låten på den här listan spelas Marvin Gaye på Annika Norlins ark när det blivit dags för alla arter att fortplanta sig. Men den amerikanska soulgiganten inspirerade inte bara sina lyssnare till att ha sex. På albumet "What's going on?" från 1971 sjöng han också om fattigdom, missbruk, Vietnamkriget och miljön. "Mercy mercy me (The ecology)" varnar för olja i havet, kvicksilver i fisken och radioaktivitet i jorden.

Klimatförändring

Nitad

Få genrer har ägnat lika mycket tid åt kärnavfall och syraregn som hardcorepunk. I den här låten från 2008 skildrar det röjiga bandet Nitad den globala uppvärmningen: "Isen smälter, naturen dör, det är vi människor som förstör." I den ironiskt menade refrängen berör Nitad den rädsla för att uppfattas som mesig som kan drabba klimataktivister: "Jag bryr mig inte. Jag bryr mig inte. Jag är ingen jävla hippie."

Pollution

Bo Diddley

När det gäller gitarrister föredrar jag minimalister framför virtuoser. Bo Diddley spelade nästan alltid samma chucka-chucka-riff och blev en av rockhistoriens största stilbildare. Budskapet i hans texter inskränkte sig ofta till att han själv var en cool snubbe. Men i den här funkiga låten engagerade sig Bo Diddley för miljön och lyckades sprida flygskam redan 1971: "Now jet planes line up in the sky. Pretty soon we're all gonna die."

Don't go near the water

Beach Boys

"Oceans, rivers, lakes and streams have all been touched by man. The poison floating out to sea, now threatens life on land." Miljöförstöring blir sällan sorgligare än när ett band som skrivit massor av låtar om att ha kul på stranden plötsligt varnar för vattnet. "Don't go near the water" var med på Beach Boys album "Surf's up" från 1971 (då miljömedvetandet ökade i västvärlden, det är ingen slump att tre av låtarna på den här listan släpptes samma år) och skrevs av Al Jardine och Mike Love. Den senare har ofta beskrivits som politiskt konservativ och är kompis med Donald Trump. Beach Boys spelade på ett republikanskt party i Texas när Trump blev vald till president. Tyvärr hoppade de över "Don't go near the water".

STRAGES bästa oköttiga låtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om låtarna som får honom att äta mer klimatsmart.

Banana boat (Day-o)

Harry Belafonte

Tidernas största calpysohit handlar visserligen inte om att äta bananer – den jamaicanska folkvisan sjöngs av arbetare som i slutet av 1800-talet packade bananer tills solen gick upp – men det är svårt att höra den utan att bli sugen på frukt (eller bär, om vi ska vara botaniskt korrekta) när Harry Belfonte sjunger om "a beautiful bunch of ripe banana". Belafonte förknippas ofta med lättsam karibisk musik men var en av de första artisterna som engagerade sig i medborgarrättsrörelsen. 2017, vid 90 års ålder, hjälpte han till att arrangera Women's March on Washington, en fredlig protest mot Donald Trump.

Vega-tables

The Beach Boys

1967 var Beach Boys melodisnille Brian Wilson ett sinnesförvirrat vrak. Han försökte skriva uppföljaren till succéalbumet "Pet sounds" och var besatt av att överträffa Beatles senaste album "Sergeant Pepper's lonely hearts club band". I desperation testade han okonventionella metoder som att låta musikerna bära brandhjälm och att bygga en sandlåda i sitt vardagsrum. Trots att Brians diet mest bestod av LSD och glass blev han fixerad vid hälsokost, vilket resulterade i låten "Vega-tables". Paul McCartney besökte inspelningen och hävdar att han hörs mumsa rytmiskt på en selleri.

Meat is murder

The Smiths

"Death for no reason is murder", sjunger Morrissey vilket inte ens den mest hängivna djurrättsaktivist kan tycka är logiskt. Att Smiths-sångarens vrede får honom att tappa fattningen bidrar samtidigt till den här protestsångens magi. Näst efter "How soon is now" är "Meat is murder" den Smiths-låt han sjungit flest gånger som soloartist. Morrissey må ha blivit en bitter rasist men "Meat is murder" kommer alltid att ge köttätare dåligt samvete.

Jag äter inte mina vänner

Refused & Thomas Di Leva

Sveriges främsta förespråkare för veganism respektive vegetarianism gjorde 1996 en låt om att vi inte bör äta djur eftersom de är våra vänner. Di Levas svajiga vibrato funkar så bra över hardcoremanglet från Umeå att man önskar att hans egen musik innehöll fler distade gitarrer. Även den mest hängivna karnivor får sig nog en tankeställare av den bibliskt ödesmättade raden "det du äter ska döma din själ".

Diced pineapples

Rick Ross & Wale

2011 kollapsade den 160 kilo tunge rapparen Rick Ross. Han sa att det berodde på stress och firade tillfrisknandet genom att åka raka vägen till restaurangen Wing Stop där han kalasade på friterad kyckling. Doktorn sa att han var tvungen att äta mer frukt och Rick Ross skrev en låt om tärnad ananas där han – för att göra den nya kosten mer intressant – jämförde dess smak med att gå ner på en tjej. På senare år har Rick Ross bantat ner sig till en mindre vådlig vikt (och samtidigt förlorat lite av sin pondus).

Be healthy

Dead Prez

Med sitt debutalbum "Get free" fick den marxistiska rapduon Dead Prez tusentals hiphoppare att odla dreads och bli veganer. När de framförde sin låt "Be healthy", en kampsång för soulfood och mot skräpmat, brukade medlemmarna Stic.man och M-1 dela ut äpplen till publiken. "Be healthy" är en av raphistoriens mest övertygande hälsokosthyllningar. Man kan ha klimatsynpunkter på Dead Prez beslut att aldrig dricka kranvatten. Men de pantar förhoppningsvis sina mineralvattenflaskor.

Strages bäst före klimatkrisen-låtar

Fredrik har lovat att inte flyga under 2019. Här skriver han om gamla favoritlåtar som blivit ohållbara på grund av klimatkrisen.

Leaving, on a jet plane

John Denver

John Denvers klassiska ballad, som först blev en hit med folkpoptrion Peter, Paul & Mary, handlar visserligen om att inte vilja flyga iväg från sin älskling. Men jetplanet blir ändå – på ett problematiskt vis – en symbol för frihet och oberoende. Om han levde skulle amatörpiloten John Denver förmodligen hålla med om att flyg är ett dåligt färdmedel. Han avled 1997 genom att krascha sitt Rutan Long-EZ-plan i kaliforniska Monterey Bay.

Cheeseburger in paradise

Jimmy Buffett

Du kämpar kanske för att äta vegetariskt men kastar lustfyllda blickar mot hamburgerrestaurangen. Och när du hör Jimmy Buffetts mumsigt muntra "Cheeseburger in paradise" så är det kört. Du trycker i dig ostburgare så att köttsaft och smält cheddar sprutar över dina kinder. Det är himmelskt gott men snart känner du den bittra eftersmaken av klimatskam. Tänk om Greta Thunberg såg dig nu.

Come fly with me

Frank Sinatra

I den glada "Come fly with me" uppmanar Frank Sinatra oss att flyga till Bombay för att ta en drink, flyga till Peru för att lyssna på en snubbe som spelar flöjt och flyga till Acapulco snabbare än fåglarna. "You may hear angels cheer 'cause we're together", sjunger han. Änglarna gråter snarare över Sinatras ansvarslösa koldioxidutsläpp.

Thunder road

Bruce Springsteen

Vad kan vi göra nu förutom att bränna iväg på motorvägen? undrar Springsteen. Tja, vi skulle kunna ta tåget i stället och skona planeten. "Thunder road" är den ultimata bilåkarlåten som sätter likhetstecken mellan dånande motorer och frihet. I dag är den djupt problematisk. Om vi inte slutar använda fossila bränslen kommer vi alla att bli spöken som hemsöker "this dusty beach road in the skeleton frames of burned out Chevrolets". Skriv åtminstone en låt om hybridbilar, Bruce.

Aces high

Iron Maiden

Mina vänner ville bli stridspiloter efter att ha sett åttiotalsfilmen "Top gun". Jag ville bli stridspilot efter att ha lyssnat på Iron Maidens "Aces high", en metalrökare om de tappra piloterna i Royal Air Force under andra världskriget. Bruce Dickinson, som själv är pilot, ylar om dödliga manövrar bland molnen och kulsprutesalvor från Luftwaffe. Men särskilt klimatsmart är det inte att ge sig upp i det blå.

Amelia

Joni Mitchell

Ja, Amelia Earhart var en enastående pilot och den första kvinnan som flög ensam över Atlanten. Ja, hon hade en jättesnygg skinnrock. Ja, det var en tragedi att hon försvann spårlöst när hon skulle flyga över Stilla havet. Men om vi ska minska flygandet borde vi ändå inte hylla flygpionjärer som Amelia Earhart, vilket Joni Mitchell gör i denna lika vackra som problematiska låt från 1976.

Nominera Årets Hållbara Artist